Gelukkig-Wonen

6 manieren om brand op je werkplek te voorkomen

manieren om brand op je werkplek te voorkomen

“Het zal mij niet overkomen” als het gaat om het brandveiligheid op kantoor is een veelvoorkomende mentaliteit onder bedrijfseigenaren. Brandveiligheid is echter een enorm belangrijk aspect van risicobeheer. Het is een die serieus genomen moet worden. Het gaat bij werkplekken om werknemers en publiek, dure apparatuur en tot slot de reputatie van het merk. Reden genoeg dus om hiermee rekening te houden bij het inrichten en onderhouden van werkplekken. In deze blog geven we je graag een aantal praktische tips om ervoor te zorgen dat de kans op brand zo klein mogelijk houdt.

Houd de werkplek schoon en opgeruimd

Het ligt misschien voor de hand, maar wordt nog vaak vergeten: rommelige werkplekken bevatten meer risico’s dan schone en opgeruimde werkplekken. Met meer rommel op de werkplek kunnen er ook meer voorwerpen vuur vatten of dit aanwakkeren. Onoverzichtelijke ruimtes kunnen daarbij snelle evacuatie verhinderen, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat gangen, trappen en nooduitgangen zo overzichtelijk mogelijk zijn. De brandveiligheid kan ook worden verbeterd door ervoor te zorgen dat afval van de werkplek wordt verwijderd voordat het de kans krijgt zich op te hopen. Het kan de branduitgangen blokkeren en brandbaar afval, zoals karton, kan de brandbelasting van de ruimte verhogen.

Zorg voor de juiste brandveiligheid uitrusting

Als er toch brand ontstaat op de werkplek, kan de juiste apparatuur werknemers en het publiek waarschuwen en de brand mogelijk blussen voordat deze uit de hand loopt. Zorg ervoor dat de werkruimte is voorzien van rookmelders, nooduitgang borden en verlichting, brandtrappen indien nodig en brandpreventie systemen zoals brandblussers en sprinklers.

Voer grondige risicoanalyses uit

Je kan jezelf en je bedrijf niet effectief tegen brand beschermen als je zelf niet volledig bewust bent van de gevaren in de werkruimte. Dus voordat je begint met het implementeren van brandbeveiligingsmaatregelen, moet je een grondige risicobeoordeling van de werkplek uitvoeren. Waardoor kan brand ontstaan? En hoe kunnen deze beperkt worden?

Werknemers opleiden

Om de maatregelen effectief te kunnen uitvoeren, moeten werknemers worden opgeleid in brandveiligheid. Ze moeten weten wat ze moeten doen in geval van brand – van het luiden van het alarm tot het evacueren van de locatie of het gebouw. Zij moeten ook weten wie welke rol moet vervullen in het geval er toch brand uitbreekt. Als het personeel niet voorbereid is op of niet op de hoogte is van de brandveiligheid procedures, kan dit een slechte situatie verergeren. Met de juiste training en praktische ervaring kunnen zij mensen veilig uit het gebouw of de ruimte begeleiden en de stappen volgen die in jouw risicobeoordeling staan beschreven.

Vergeet de elektrische veiligheid niet

De meeste bedrijven maken gebruik van elektrische apparatuur en waar elektrische apparatuur is, zijn er brandrisico’s. Defecte bedrading of overbelaste stopcontacten kunnen oververhit raken en brand veroorzaken die zich snel kan verspreiden. Om het risico op brand te verkleinen, moet je defecte elektrische apparaten zo snel mogelijk repareren of verwijderen, niet te veel stopcontacten gebruiken en ervoor zorgen dat apparatuur regelmatig wordt geïnspecteerd en getest.

Stel brandwachten aan

Je moet ten minste één brandwacht op de werkplek hebben. Brandwachten zijn personeelsleden die verantwoordelijk zijn voor het opstellen en handhaven van brandveiligheid procedures. In geval van brand moeten zij ook de evacuatie coördineren en controleren of er niemand in het gebouw achterblijft. Een belangrijke taak dus.

Facebook
Twitter
Pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *